Z njim ne vstopamo v svet. Nihče ga nima ves čas. Govoriti o tem vam ne bo pomagalo. Govorimo o samozavesti. Ženske imamo posebne težave pri razvoju samozavesti. Instinktivno se osredotočamo na vsakogar, razen na sebe. Torej, da si vzamemo čas za samorazvoj, nam ni naravno. Dekleta se pogosto spodbuja, da so pasivna in ne preveč drzna ali samozavestna. Navsezadnje ne želimo groziti vsem tistim tipom tam zunaj!

Torej, kako resnično samozavestne ženske ustvarjajo prepričanje o sebi, ki spodbudi, da ženska premakne meje svojih sposobnosti? Kako si nekatere ženske še naprej prizadevajo uspeti, celo ob nevarnosti javnega neuspeha in ponižanja? Če bi jih vprašali, bi njihova formula za samozavest verjetno vključevala naslednje sestavine:

  1. Prevzemite odgovornost zase

To je prva in najpomembnejša sestavina formule za samozavest. Vi in samo vi lahko v vašem življenju naredite nove stvari. Če boste čakali na naključje, da boste imeli srečo, ali da boste imeli večje zaupanje vase, da naredite določeno stvar, boste čakali dolgo časa. Zavedajte se, da je pot do samozavesti tista, ki jo boste morali prehoditi – nihče drug je ne more prehoditi namesto vas.

  1. Začnite eksperimentirati z življenjem.

Poskusite nekaj novega. Pojdite ven na večerjo. Začnite se ukvarjati z nečim, za kar imate mnenje, da vam nikoli ne bo uspelo. Naučite se, kako popraviti toaster. Preizkušanje vaših sposobnosti pri novih prizadevanjih je čudovit način, da se naučite, da se lahko zanesete na sebe.

  1. Razvite akcijski načrt in ga izvajajte.

Izberite eno področje za osebni ali poklicni razvoj. Ugotovite, katere korake boste izvedli, da boste prišli do tja. Postavite te korake na časovno premico. Zdaj izvedite vsak korak po načrtu – brez izgovorov. Vsak majhen korak, ki ga boste naredili, bo zelo spodbudil vaše zaupanje vase!

  1. Držite se stvari.

Ko sprejmete nov izziv, se držite tega. Samozavest prihaja iz vsake stvari, ki jo počnete, tudi če gre ta stvar narobe. Ne morete biti najboljši v vsem. Če bi bilo to res, bi vas eno neuspešno prizadevanje vrnilo na ničlo na lestvici zaupanja. Resnično zaupanje izhaja iz naraščajočega prepričanja, da se lahko zanesete na sebe, da boste ukrepali in nadaljevali, ne glede na rezultat.

  1. Delajte »kot da«.

Če odložite vsako stvar, dokler ne boste zaupali vase, nikoli ne boste storili nobene stvari. Na področju psihologije smo spoznali, da lahko s spremembo našega vedenja spremenimo svoje občutke. Torej, če boste ukrepali in stvar naredili z navideznim zaupanjem, bo sledil notranji, resnični občutek zaupanja.

  1. Poiščite mentorja.

Ali poznate nekoga, ki je samozavesten in še vedno prevzema eno tveganje za drugim? Poglejte, kako to delajo. Zberite pogum in jih prosite, naj vam povedo, kako to, da jih ni strah. Ugotovite, kako delajo določene stvari, in jih prosite za povratne informacije o vašem akcijskem načrtu in izvajanju.

Nič več izgovorov. Nič več žalostnih vzdihov, ko razmišljate o uspešnem telovadcu, ki ste ga srečali, ali o ženski, ki se je v starosti šestdeset letih vrnila v medicinsko šolo. Tukaj, prav zdaj, imate formulo za razvoj lastnega zaupanja. Torej se odpravite v laboratorij in začnite ustvarjati, dodajajte pa eno po eno sestavino naenkrat.