Sadeži za imunski sistem

Dobro vemo, kaj za nas pomeni močan imunski sistem. Še največkrat se o njem pogovarjamo v jesenskem in zimskem delu leta, ko nastopi čas grip in prehladov. Takrat praktično vsi v en glas zatrjujemo, da je potrebno utrditi svoj imunski sistem.

A kako to storiti poleg veliko gibanja in morebiti s kakšnimi prehranskimi dopolnili? Seveda je določena vrsta hrana izjemno dobrodošla za krepitev imunskega sistema. Še posebej tista, bogata z vitaminom C in nekaterimi drugimi vitamini ter minerali. Katero sadje nam je pri tem lahko v veliko pomoč?

1. Kivi je okusna bombica poživil za imunski sistem

Kivi je izjemno slasten sadež, ki nam je dosegljiv preko celega leta, raste pa tudi pri nas. In kaj ga naredi tako pomembnega v boju za močnejši imunski sistem? Kivi vsebuje veliko vitamina C. Za primerjavo: celo 2x več kot priljubljene in po tem vitaminu znane pomaranče.

Ima tudi veliko kalija. Podobno kot banana, le s to razliko, da ob tem zaužijemo precej manj kalorij. Z eno skodelico kivija zaužijemo več vitamina C kot ga naše telo in s tem imunski sistem potrebujeta na dan!

2. Ne pozabimo na papajo

Papaja je sadež, ki je vse prevečkrat spregledan z naše strani, a ima na zdravje izjemno pozitiven učinek. Poleg tega, da je zelo bogat z antioksidanti, ureja prebavo in skrbi za umirjen krvni tlak, deluje odlično tudi na naš imunski sistem.

Papaja
Papaja odlično skrbi za našo imunsko odpornost.

Raziskovalci so odkrili, da redno uživanje papaje vpliva na boljše delovanje imunskih celic, saj povečuje proizvodnjo belih imunskih celic, ki v imunskem sistemu opravljajo zelo pomembno nalogo. Poleg boljše zaščite pred gripami in prehladi s papajo poskrbimo še za zdravje srca in ožilja.

3. Brusnice so vredne zlata

Brusnice so zelo okusen posladek, uporabljamo jih marsikje, so pa izjemno koristne za naš imunski sistem.

Brusnice
Brusnice so močan antioksidant, ki pomaga našemu imunskemu sistemu.

Izkažejo se s svojim močnim antioksidativnim učinkom, njihov recept za močan imunski sistem pa je vsebnost vitaminov C in B, železa ter mangana.

4. Vedno prisotne limone

Da imunskemu sistemu močno pomagamo z dostavo vitamina C v telo, je jasno. Limone pa že od malih nog povezujemo prav s tem izjemno pomembnim vitaminom za nas.

Morda so v nasprotju z nekaterimi slajšimi sadeži nekoliko manj zanimive za uživanje, a jih vseeno zelo radi stisnemo v čaj ali pa si pripravimo osvežilno limonado. Limon nikoli ne stiskamo v vrel čaj.

5. Dišeča grenivka

Že res, da je tudi grenivka za marsikoga manj privlačna kot denimo pomaranča, a je potrebno vedeti, da vsebuje praktično 80 % količine vitamina C, ki jo dnevno potrebuje naše telo in z njim imunski sistem.

Grenivka
Samo ena grenivka pokrije 80 % dnevne količine vitamina C.

Če ga želimo ojačati, bomo to zagotovo storili z uživanjem tega agruma, morda ob dodatku pomaranče, limone v čaju in še česa. Še ena dobra novica, kar se tiče uživanja grenivk, je ta, da vsebuje le okoli 80 kalorij in deluje antioksidativno.