Hitro odpravite stres

Stres je nekaj, česar si nikakor ne želimo v življenju. Normalno je, da se vsake toliko soočimo z njim, saj nam v določenih primerih celo koristi. Temu pravimo pozitiven stres, a v resnici imamo precej velike težave s škodljivim, ki nas lovi kar na dnevni ravni.

Delo, družina, finance, vse to nam lahko povzroča stres. Potem je tu še kakšen prepir, skrb okrog zdravja in že lahko govorimo, da smo se znašli v začaranem krogu nenehnega stresa. Če nekoč ni bil najbolj resno obravnavan s strani uradne medicine, pa ga ta danes gleda s še kako resnimi očmi.

Stres kvari naš spalni ritem

Osebe, ki se konstantno nahajajo v stresnih situacijah in z njimi ne znajo opraviti dovolj hitro, so vsekakor v nevarnosti za različne težave. Ena izmed njih je podrt spalni ritem. Kakšna neprespana noč ali dve slabši še ne pomenita alarma, vsekakor pa je problem, če se to dogaja dlje časa.

Človeško telo potrebuje spanje, da se regenerira in da možgani predelajo informacije, ki so se nabrale preko dneva. V resnici znanstveniki še danes natančno ne vedo, zakaj mora človek nujno spati, je pa dejstvo, da je kronično pomanjkanje spanja celo smrtno nevarno.

Podrt imunski sistem

Če je človek pod nenehnim psihičnim pritiskom in se dnevno sooča s situacijami, katerim ni kos, se zgodi, da se podre tudi imunski sistem. Ker ta skrbi za naše zdravje na način, da v telesu odkriva vsiljivce, ki povzročajo različne bolezni in jih iz njega odstranjuje, je jasno, kako nevarno je to.

Znanstveniki namreč ugotavljajo, da so večji stresni dogodki (tudi v otroštvu) povezani s težavami glede avtoimunske bolezni v odraslem življenju. Če torej ne želite zboleti za vsakim prehladom in gripo, odstranite stres iz svojega življenja.

Depresija

Oseba, ki je ves čas pod stresom, počasi dobi občutek, da ni izhoda iz te težke situacije in zapade v depresijo. Gre za popolnoma drugačno stanje kot za tisto pri stresu. Nenehno obremenjevanje s tem in onim pripeljejo v brezvoljnost, žalost in obup.

Sama depresija je že dovolj velika težava, ki pa vodi tudi v druge tegobe in bolezni. Vsekakor se je potrebno s stresom čimprej soočiti, poiskati izvor zanj in ga izločiti iz življenja.

Kriv je stres!

Dandanes tudi ob obisku zdravnika velikokrat slišimo, da stres okrivijo za marsikatero bolezen. Morda niti pomislili ne bi, na kaj vse vpliva, a je več kot jasno, da se s stresom pojavijo tudi prebavne težave, težave s srcem, visok krvni tlak in celo prekomerna telesna teža.

Prekomerna teža in stres
Stres je lahko krivec tudi za prekomerno telesno težo.

Kaj vse našteto pomeni za zdravje človeka, je seveda jasno, zato je jasno tudi, da stresu ne smemo dovoliti, da bi obvladoval naša življenja. Lažje reči kot narediti, kajne? Prav zato vam bomo v nadaljevanju zaupali nekaj nasvetov. kako se znebiti stresa.

Recite stresu NE!

Stres je posledica pritiska družbe, prevelikih zahtev drugih in samih sebe, pa tudi pretiranih skrbi za vsako malenkost. Seveda ni mogoče, da bi se mu v popolnosti izognili, a vendarle ni nobene potrebe, da bi se cele dneve sekirali zaradi kakšne žaljivke sodelavca ali denimo zaradi tega, ker ima sosed boljši avto.

Morda nekoliko neroden primer, a vse to povzroča stres, pa čeprav sami menite, da temu ni tako. Družite se raje s pozitivnimi ljudmi, v družbi katerih ste ves čas nasmejani. Ne nalagajte si prevelikih bremen in ne sprejemajte dela, ki ga ne zmorete opraviti.

Odgovornost do družine in partnerja je seveda na mestu, a ni vse zgolj na vas. Razbremenite se z rekreacijo, hodite v naravo, poiščite si družbo za tenis ali zgolj vsakodnevno kavo ali čaj. Veselite se drobnih trenutkov in se zavedajte, da je življenje samo eno, in to precej kratko. Uživajte ga vsak dan!