Polnozrnata živila

Zagotovo ste se že naposlušali in nabrali o polnozrnatih izdelkih in koliko boljši so za naše zdravje. Ampak, ali ste kdaj posvetili kaj več pozornosti, da bi ugotovili, zakaj je temu tako? Dejstvo je, da zamenjava običajnih izdelkov s polnozrnatimi močno izboljša naše zdravje in počutje.

Kruh, testenine in tudi samo moko je zelo enostavno zamenjati s polnozrnatimi različicami. Nekaterim je bolj všeč tudi poln okus, drugi pa se nanj zelo hitro privadijo in ne bi nikoli več jedli po starem. Ob tem pa zase naredimo še toliko dobrega, da sploh ni več vprašanje DA ali NE.

Se borite s prekomerno težo?

Debelost je bolezen moderne dobe in skorajda vsak drugi se vsaj enkrat v življenju sooča z odvečnimi kilogrami. Pri nekaterih gre za manjše težave, ko morda obleka ni več povsem ulita, pri drugih pa za precej hujše, ki vplivajo tudi na zdravje. Rešitev so polnozrnata živila.

Prekomerna telesna teža
Prekomerna telesna teža uničuje zdravje. Rešitev so polnozrnara živila.

Za razliko od enostavnih ogljikovih hidratov, ki jih zaužijemo preveč in nismo siti, pa na drugi strani polnozrnata živila vsebujejo zares veliko vlaknin. To pomeni, da precej hitreje napolnimo svoj želodec in potešimo lakoto za dlje časa.

Za bolj zdravo srce in ožilje

Dobro vemo, kako pomembno je skozi celotno življenje ohranjati zdravje srca in ožilja. Prav srce je tisto, ki v sami osnovi premika naše telo in skrbi, da smo, kar smo. Oslabljeno srce pomeni tudi oslabljeno telo, v določenih primerih žal tudi prezgodnjo smrt.

Uživanje polnozrnatih izdelkov skrbi za manjše tveganje nastanka različnih srčno-žilnih bolezni, kar so dokazale različne študije. V ta namen je dobro nanje misliti ob vsakem obroku, ki ga postavimo na mizo zase in za svojo družino.

Za boljšo prebavo

Če imate slabo prebavo, vam je zdravnik zagotovo že svetoval, da uživajte več polnozrnatih živil. Prav vlaknine, katerih so ti izdelki polni, poskrbijo za redno in zdravo prebavo. Določene vrste delujejo kot probiotiki, ki so znani kot hrana za dobre bakterije v našem črevesju.

Prav dobre bakterije in ohranjanje njihovega ravnovesja je ključnega pomena za zdravo prebavo brez težav. Konec zaprtja in drugih tegob, ki so vas pestile do sedaj.

Zmanjšujejo možnost nastanka rakavih obolenj

Rak je danes ena tistih bolezni, ki vzame prenekatero življenje in je postala strah in trepet po celem svetu. Poznamo več vrst rakov, a dejstvo je, da jih veliko večino povzročimo oziroma vzpodbudimo kar sami. Poleg alkohola, cigaret, pretiranega sončenja vsekakor še z neprimerno in predvsem nezdravo prehrano.

Raziskave po svetu kažejo, da uživanje polnozrnatih izdelkov močno zmanjšuje možnosti za nastanek raka, še posebej tistih vrst, ki se nahajajo v naših prebavilih, vključno s črevesjem in danko. Govorimo o dveh najpogostejših rakavih obolenjih.

Manj možnosti za različna vnetja

Do raka prihaja tudi zaradi različnih vnetnih procesov v telesu, ki se vlečejo dlje časa. Gre torej za kronična vnetja, za katera pa največkrat niti ne vemo, da obstajajo.

Ta vnetja sicer povzročajo tudi številne druge bolezni, močno pa njihov nastanek omilimo z uživanjem polnozrnatih izdelkov. Kako in zakaj, sicer ni povsem jasno, so pa jasne številke obolelih, ki kažejo v prid tistim, ki se prehranjujejo s polnozrnatimi izdelki.