Zobni kamen

Ko v družbi slišite, da je bil nekdo na čiščenju zobnega kamna, morda zgolj skomignete z rameni. Se vam zdi, da je zobni kamen samo neka nadloga tam okoli zob, ki jo lahko ignorirate? Svetujemo vam, da tega ne počnete in k odstranjevanju pristopite čimprej.

V nadaljevanju vam bomo razložili, kaj zobni kamen sploh je, kaj ga povzroča in kaj povzroča sam. Pa tudi o tem, kako ga odstraniti in kako poteka postopek odstranjevanja zobnega kamna. Tega nikakor ne poizkušajte doma s pomočjo različnih nevarnih nasvetov s spleta.

Kaj je zobni kamen?

Zobni kamen je obloga, ki se tvori na zobeh in sili v dlesen. Prav slednje je krivo, da dlesen odstopa od zoba in postaja občutljiva, zob pa vse manj stabilen v njej. Sprva se na zobeh nahaja obloga, ki jo lahko očistimo z umivanjem zob.

Če ta del zanemarjamo ali pa pri tem nismo dovolj natančni, se zgodi, da se prej mehka obloga spremeni v trdno snov, ki jo imenujemo plak in govorimo o zobnem kamnu. Tega z zobno ščetko in pasto seveda ne moremo več odstraniti, zato je potreben obisk zobozdravnika.

Čiščenje zob je pomembno

Pa ne le čiščenje, pač pa mora to biti tudi temeljito. Sploh ni res, da zobni kamen nastane samo v ustih packov, ki si ne umivajo zob. Prej gre za to, da so njihovi zobje specifične oblike in na določenih mestih težko dosegljivi običajnim zobnim ščetkam.

Prav zato je še kako pomembno, da pri čiščenju zob uporabljamo tudi zobno nitko in na koncu še ustno vodico, s katero dodobra sčistimo vse skrite kotičke naših zob in osvežimo dah. In še nekaj, ni nujno, da zobni kamen sploh vidimo.

Vidni in nevidni zobni kamen

Zobni kamen, ki se nahaja na zunanji strani zob, lahko opazimo in ga tudi čutimo pod nohtom. V določenih primerih je nekoliko rumenkasto obarvan ali celo rjav. Še bolj nevaren zobni kamen pa je tisti, ki ga ne vidimo in se skriva pod dlesnijo.

Da imamo morda težave z zobnim kamnom, nakazujejo boleče, otečene in krvaveče dlesni. Vsekakor pa bo znal stanje najbolj natančno oceniti vaš zobozdravnik. Tega le obiščite, saj odstranjevanje zobnega kamna sploh ni boleče.

Kako se odstranjuje zobni kamen?

Če kaj, potem vam odsvetujemo, da bi to počeli sami doma. Na spletu boste morda našli različne posnetke in nasvete, kako si kar v domači kopalnici odstraniti zobni kamen. Morda poizkusi s sodo bikarbono še ne bodo nevarni, vsekakor pa je nevarno po zobeh praskati s kakšnimi iglami in drugimi kovinskimi pripomočki.

Kako odstraniti zobni kamen?
Odstranjevanje zobnega kamna nujno prepustite svojemu zobozdravniku.

Zobozdravnik vam bo zobni kamen odstranil s posebnim pripomočkom, odstranjevanje pa ne bo trajalo dlje kot pol ure. Gre za popolnoma neboleč postopek, razen v primeru, ko se kamen nahaja nekoliko globlje za dlesnijo. A tudi v tem primeru se nimate česa bati.

Nevarnosti zobnega kamna

Omenili smo že težave z dlesnijo, dodajmo pa še, da je prav zobni kamen krivec tudi za slab zadah iz ust. Kot takšen namreč nudi odlično zatočišče bakterijam, ki ob predelovanju hrane za zobmi v usta izpuščajo toksine, ki imajo tudi precej neprijeten vonj.

Ravno zato navadno umivanje zob ne pomaga kaj dosti. Ker zobni kamen odmika dlesen od zoba, pride tudi do pojava majavih zob, paradontoze in posledično izgube zob. Je tudi vzrok za nastanek kariesa, prav tako pa vpliva na tanjšanje čeljustne kosti.

Za čiščenje zobnega kamna boste zobozdravnika obiskali zgolj enkrat na leto.