Kaj se zgodi, ko se prenehamo obremenjevati z drugimi ljudmi?

Da se znebite skrbi, kako na vas gledajo drugi ljudje, je ena od najbolj čustveno osvobajajočih stvari, ki jih lahko naredite zase. Seveda, delo je dobro za vaše zdravje, moda pa je zabavna, ličila pa poudarijo vašo lepoto, in vse to je dobro in prav. Toda, ko pride do točke, da je to, kako izgledate za ljudi, stresno za vas, ali pa se vedno trudite, da izgledate najboljše in vam to vzame ogromno časa, potem pridemo do težave.

Način, kako izgledate, je resnično pomemben del tega, kar ste, vendar ne more postati nadomestilo za to, kdo ste. Precenjujemo naše fizične nastope, ker velikokrat z našim videzom sporočamo drugim ljudem, kdo smo, in ko se počutimo slabše ali negotove, z videzom kompenziramo naše počutje.

Torej, vaše počutje, ko gre za videz – ne želite zapustiti hiše brez ličila, počutite se, da vaš stil ni nikoli dovolj dober, neprestano imate skrbi glede svoje teže, ne počutite se, kot da privlačite nekoga romantično – te stvari vam veliko povedo o tem, kako se resnično počutite znotraj. Na primer: če mislite, da morate venomer nositi ličila, morda ne želite, da bi ljudje videli, kdo v resnici ste. Pomanjkanje romantične privlačnosti bi lahko bilo zato, ker niste odprti za ljubezen do sebe, tako da vase ne morete pustiti nikogar drugega. Vidite, kako hitro in enostavno lahko skrbi projiciramo na naša telesa, ki si bolj kot karkoli drugega zaslužijo našo ljubezen?

Kaj se torej zgodi, ko se prenehate obremenjevati, kako izgledate (drugim) in se začnete resnično osredotočati na to, kdo ste?

  1. Zavedate se, da nihče ne razmišlja o vas toliko, kolikor vi mislite, da se!

Ljudje ogromno časa posvetijo temu, da se obremenjujejo s tem, kaj drugi ljudje mislijo o njih – to je grd cikel, v katerega se, ob pomanjkanju samozavesti, zelo lahko ujamemo. Večina zaskrbljenosti glede tega, kaj ljudje mislijo o drugih ljudeh, je brezplodna: ljudje redko razmišljajo o drugih ljudeh … če sploh. Ljudje imajo svoje problem in svoje skrbi: verjetno jih skrbi prav to, kaj si ljudje mislijo o njih.

  1. Zavedate se, da niso le čudoviti ljudje tisti, ki so ljubljeni ali ljubijo.

Pravzaprav je bolj pogosto nasprotno. Če pogledate okrog sebe: pri parih, ki jih poznate, pri ljudeh, ki hodijo po ulici, se zavedate, da ljubezen niso samo “popolni, lepi” ljudje. Gre za povezavo med ljudmi in konvencialna lepota ni tisti predpogoj, ki določa, s kom bomo končali.

  1. Zavedate se, kako naša make-up rutina uporablja metodo “popravljanja”.

Morda je najbolj osvobojujoč del vsega tega, da se zavedamo, da ni nič narobe z vami in nikoli ni bilo. Ni se vam treba bistveno spreminjati, da bi bili “OK”. Namesto tega lahko spremenite način razmišljanja o tem, kaj res pomeni “OK”.

Zavedate se, da skrb za to, kaj drugi ljudje mislijo o tem, kako izgledate, ne bo več potrebno, ko se boste soočili s tem, kaj o sebi mislite sami.

  1. Zavedate se, da je “trend” samo dokazuje, da ste ovčka.

Ob “osebnem slogu” se izkaže, da ste posameznik, da imate nek svoj stil, da ste individualist. Bolje je biti individualist, kot pa ovčka.

  1. Zavedate se, da je bolj pomembno, da se dobro počutite, kot pa da imate “perfekten” videz

Morda je to kliše, toda takoj, ko si dejansko dovolite, da se počutite dobro, boste šele začeli imeti radi same sebe. Zavedate se, da ljudje pravzaprav ne občudujejo ali cenijo “perfektnih” ljudi. Cenijo pa ljudi, ki poznajo sebe in so zvesti sami sebi. Ljudi prepriča osebnost, ne zunanji videz.