5 dejstev za 30-letnike

Groza me je bilo dopolniti 30 let. Ko sem bila stara 29 let, so mi vsi prijatelji in prijateljice govorile, da to je pa sedaj to. Konec uživanja, resno življenje, gube, otroci, starost?! Z grozo sem potem gledala in čakala dan, ko se je moja zadnja dvojka prestavila na trojko. Kaj pa sedaj? Sem sedaj stara?

Pri svojih 39 letih je moje pričakovanje štirice popolnoma drugačno, kot pa je bilo pričakovanje trojke. Obožujem, kmalu bom lahko rekla “oboževala sem” svoja trideseta. Dirty Thirty jim pravijo.

Vsako obdobje v življenju nam prinese različna darila in nove izkušnje. Sama lahko z gotovostjo povem, da so mi bila trideseta ljubša in boljša kot dvajseta. Če bi mi lahko kdo uresničil, da bi zavrtela čas nazaj na starost 24 let, ponudbe ne bi sprejela.

Kaj sploh pomenijo trideseta?

  1. Pri starosti 30 let NISI star/a

Spomnim se, da sem pri starosti 22 let verjela, da pri tridesetih nikomur več ne bom lepa, da bom praktično že z eno nogo v grobu. Sedaj, pri 39 letih se počutim mlajša, kot pa sem se počutila pri 25-tih. Zakaj? Ker sem se šele pri 32 letih začela resno ukvarjati s športom, začela sem skrbeti za svojo prehrano. Nenazadnje sem se začela tudi takrat šele resno ukvarjati s tem, kako izgledam. Pri tridesetih se ljudje namreč začnemo manj ukvarjati s tem, kaj si o nas mislij drugi ljudje in se začnemo bolj resno ukvarjati sami s seboj. To nas naredi mladostne in nezagrenjene.

  1. Vaše srčne rane so vaše učiteljice

Pretekla razmerja nam dajo dragocene izkušnje. Z pretečenim časom postanemo bolj hvaležni za propadle zveze in srčne bolečine v dvajsetih letih. Šele pri tridesetih sem namreč spoznala, kaj pričakujem od partnerja in kako si zaslužim biti tretirana od moškega. Ugotovila sem, kakšno zvezo si želim, kakšnega partnerja, nenazadnje pa tudi to, ali si želim otroke, ali to ni zame.

  1. Najdete prave prijatelje

Pri tridesetih se zavedamo pomena pravih prijateljev, tistih, ki se bodo verjetno obdržali celo naše življenje. Smo namreč že bolj zreli in vidimo, kaj pravi prijatelj je. Vidite, kdo vaš ceni in si želi vaše družbe zaradi vas samih, ne zaradi tega kar

imate. Vaši prijatelji postanejo vaša družina.

  1. Najdete sami sebe

Moram reči, da sem se do 32 leta še vedno iskala. Kdo sem, kaj želim v življenju početi, kam spadam. Ko sem ugotovila, da nisem oseba, za katero sem pri dvajsetih letih verjela da sem, sem sama s seboj postala bolj prijazna. Začela sem uživati v svoji družbi, nisem več potrebovala nekoga, ki bi mi to praznino zapolnil.

In končno sem se začela počutiti kot odrasla oseba, nekdo, ki sam odgovarja za svoje življenje in svoje počutje. Ni mi bilo več treba poslušati pripomb drugih ljudi, ki so imeli svoje predstave o tem, kako naj jaz živim svoje življenje.

  1. Nimate časa za neumnosti

S tridesetimi pride tudi zavedanje, da je življenje minljivo. Mogoče kdo, ki vam je bil blizu umre in vam to da misliti, da je vaš čas na tej zemlji dragocen. Da bo minilo prehitro in da se vam zato ni treba ukvarjati z neumnimi stvarmi in ljudmi, ki vam kradejo energijo. Ugotovite, da v svojem življenju nočete ljudi, ki do vas niso spoštljivi in ki so toksični na kakršen koli drug način. Naučite ceniti sami sebe.