Katera svetloba je najprimernejša za osvetlitev zunanjih prostorov

Če razmišljate o novem sistemu zunanje razsvetljave, je pomembno, da vaš oblikovalec razsvetljave razume barvno temperaturo in naravo svetlobe, učinke različnih vrst svetlobe in svetlobne vire, ki to barvno temperaturo uporabljajo.

S sodobno tehnologijo razsvetljave lahko lastniki doma izberejo ne le svetlobo svojih luči, temveč tudi barvno temperaturo. Merjene v stopinjah Kelvina (K), nižje temperature povzročajo toplejšo jantarno svetlobo, medtem ko višje temperature proizvajajo hladnejšo, bolj belo svetlobo.

  1. Kelvinova temperaturna lestvica

Primarni Kelvinov razpon, ki se uporablja v stanovanjski zunanji razsvetljavi, je med 2500k-4000k. Praviloma se na arhitekturnih elementih (med 2500k-2700k) uporabljajo toplejše barvne temperature, rahlo hladnejše temperature pa se uporabljajo za rastline okoli hiše (običajno 3000k-4000k).

Številne rastline izgledajo bolje, če so osvetljene z višjimi temperaturami kelvina. Ko izberemo svetila, ki svetijo navzgor aili navzdol v drevesa, je 4000k barvna temperatura najboljša, saj posnema barvo, ki jo oddaja luna, ko obsije rastline.

  1. Najboljša barvna temperatura za vašo osvetlitev

Barvna temperatura je preprosto, ali je svetloba “topla” ali “hladna” ali drugače, ali je svetloba “rumena” ali “bela”. Uporaba prave vrste luči za različne aplikacije za zunanjo razsvetljavo je pomemben dejavnik. Ni trdih in hitrih pravil, zato boste glede na razpoloženje ali učinek, ki ga želite ustvariti, morda potrebovali različne vrste razsvetljave za različne dele.

Najboljša barvna temperatura za vašo zunanjo razsvetljavo je dejansko stvar izbire. In najboljša izbira je tista, ki ustvari želeni učinek.

Izogibajte se hladnejšim barvnim temperaturam pri osvetljevanju vseh delov. Modrikasti odtenki hladnejše temperature lahko povzročijo preveliko hladnost okolja, ki povzroča občutek nelagodja. Namesto tega se odločite za razsvetljavo s toplo barvno temperaturo: 2700K LED je idealna in 3000K je tudi v redu. Temperatura 2700K ponuja zelo pomirjujoč in naraven ton, ki posnema topel, udoben sijaj ognja. Kot taka je idealen za ustvarjanje sproščujočih in udobnih zunanjih okolij.

  1. Nekateri posebni predlogi za osvetlitev in svetlobo

Ko osvetljujete prostore, namenjene udobju, razmislite o lučeh na spodnjem koncu Kelvinove lestvice, okoli 2000 K, kar zagotavlja topel rdečkast sijaj, ki lahko posnema svetlobo plamena. To je ista svetloba, ki jo oddajajo sveče in bakle. Strateško postavljene luči v tem območju so vse, kar potrebujete za romantičen ali rustikalen občutek.

Razmislite o 4000K svetlobi, da ustvarite barvno temperature mesečine, te zunanje luči pa naj bodo nameščene visoko na drevesih in usmerjene navzdol.

Za vse ostale zunanje razsvetljave izberite mehko belo svetlobo, ki je nežna in sproščujoča za oči. To je topla bela (2700K) svetloba. Psihološko se ta barvna temperaura zdi nabolj prijazna in pomirjujoča za človeške oči v primerjavi z višjimi barvnimi temperaturami.